Thursday 28 April 2011

Kaipaan....

Taas on takana yks suhteellisen turhan tuntuinen päivä jonka aikana sain aikaseks lähetettyä äitienpäivä kortit Suomeen äidille ja mummille, rehkittyä sen 10 kilsaa kuntopyörällä sekä tehtyä pari työhakemusta. Valokuviakin piti lähettää korttien mukana mutta koin blondi hetken niitä tilatessani Big W:ssa eilen ja tilasin sitten liian isoja eli eivät mahtuneet kirjekuoriin. Heh heh! Täytynee siis käydä ostamassa isoja kirjekuoria ja lähettää ne joku toinen kerta.

Tälläisinä päivinä kun ei ole mitään tekemistä ja ulkona sataa kaatamalla sitä alkaa miettimään liikaa kaikkea mitä on ikävä Suomesta. Itsestään selvyyksien eli pikkusiskon, äidin, isän ja kavereiden lisäksi on ikävä niitä tavallisia asioita kuten ruisleipää, kunnon juustoa ja salmiakkia.
Ah miten ihanaa olisikaan saada kunnon tuoretta ruisleipää ja siihen päälle oltermannia. Niitä on ehkä eniten ikävä sillä en todellakaan tykkää täällä myytävästä pullamössö-leivästä ja yleensä syönkin vain ryvitan ruisnäkkäriä. Tein myös löydön josta olen erittäin onnellinen: täällä myydään suomalaisia hapankorppuja!! Jee!! Toiselta puolelta kaupunkia löytyisi myös Scandinavian Bakery josta saisi ruisleipää, karjalanpiirakoita yms mutta valitettavasti se on liian kaukana eli näin autottomana en sinne kovin helposti pääse. Sinne on kuitenkin päästävä joku kerta, viimeistään sitten kun se ruisleivän himo yltyy ylitsepääsemättämäksi.

Siideri-ikävään tuo helpotuksen täällä myytävät Rekorderligin ja Kopparbergin siiderit. Lonkkua kun vielä jostain sais ni kaikki ois hyvin. Aiheutin ihmetystä paikallisessa Alkossa kun löysin näitä siidereitä siellä ja hypin innosta kaupan käytävällä. Pakkohan sitä oli rahdata kotiin koko laatikollinen mansikka-lime siideriä.

Salmiakkia on tietenkin ikävä myös ja suomalaista suklaata. Jos nyt jollekulle tulee tarve lähettää näitä tännepäin maailmaa minulle niin en pistä ollenkaan vastaan ;).
Karjalanpiirakat on myös yks suuri kaipauksen kohde ja niin monet muut suomalaiset elintarvikkeet. Ääh sitten kun menen seuraavan kerran kotona käymään niin lihon ihan varmasti muutaman kilon kun on pakko ahtaa vatsa täyteen kaikkea mitä on täällä kaivannut.


Nämä ihanuudet tilasin Nordic Fusion nimisestä kaupasta joka löytyy Sydneystä. Loppu kyllä ihan liian nopeasti ja taas tarttis saada lisää.... :(

Se on kumma mitä kaikkea sitä kaipaakaan Suomesta. Nyt kun ilmat alkavat viilenemään täällä kaipaan keskuslämmitystä, sillä täällä on kylmä sisällä ei niinkään ulkona. Näin suomalaisena kun on tottunut siihen että sisällä on aina lämmin vaikka ulkona olisi millaiset paukkupakkaset tahansa. Täällä tuntuu, että saa laittaa enemmän vaatetta päälle sisällä ollessa kuin ulkona. Villasukat ovat siis ahkerassa käytössä. Saunaankin ois ihana päästä. Oon jo ilmottanut Craigille, että jos jäädään tänne pysyvästi ni mä haluan sitten oman saunan.

Jouluna kaipasin tietenkin lunta (joulu ei vaan tunnu yhtään joululta helteessä) ja sitä oikeaa suomalaista joulutunnelmaa; aitoa kuusta ja jouluruokia. Rosollia sain aikaiseksi ja pipareita, mutta muuten olikin sitten ihan australialaiset pöperöt joulupöydässä.


Turku joulukuun alussa, pari päivää ennen Australiaan lähtöä

Suomesta kaipaan myös toimivaa julkistaliikennettä. Täällä noita linja-autoja kun menee ainakin tänne meidän asuinalueella vain kerran tunnissa ja ne on aina myöhässä. Meiltä kestää bussilla keskustaan n. 40min ja ruuhka-aikana menee vielä kauemmin. (Odotan siis innolla sitä kun saan töitä ja saan istua bussissa joka päivä kahteen kertaan ruuhkaan jumiutuneena). Tottakai Brisbane on huomattavasti isompi kaupunki verrattuna esim. Turkuun ja välimatkat pidempiä mutta silti...
Junat on yleensä luotettavampia ja myös huomattavasti mukavampi matkustusmuoto. Valitettavasti tänne meillä niitä vain ei tule. Sitten kun se oma kämppä hommataan niin juna-aseman läheisyys ois aika kova sana.

Kummallisiakin asioita tulee ikävä kuten "normaalia" hanaa... siis sellaista mikä nyt lähes jokaisesta suomalaisesta kodista löytyy. Ärsyttää välillä täällä se kun on erikseen kuuma ja kylmä hanat ja niitä sitten pitää säädellä, että saa sopivan lämpöistä vettä. Ja vedensäästämisen takia sais suihkussa olla vaan 4minuuttia kerrallaan. Hitto mulla menee puolet siitä jo tohon vedenlämpötilan sopivaksi säätämiseen eli jää ruhtinaalliset 2 minuuttia aikaa itse peseytymisee. No joo liiottelin ehkä hieman mut tajusitte varmaan mun pointin.

Nyt kun siellä alkaa tuo kesä tehdä tuloaan niin kaipaan suomalaista kesää. Valoisia öitä, terassilla tai ravintolalaivassa istumista. Juhannusta ja grillimakkaraa yms. Ehkäpä ensi kesänä (2012) pääsen Suomeen... toivotaan ainakin niin.

Mä voisin jatkaa loputtomiin tätä listaa asioista joita kaipaan Suomesta, mutta ehkä parempi että lopetan tähän. Tulee muuten niin hurja koti-ikävä, että mistään ei tule mitään kun vaan itkettää ja ärsyttää (lähes) kaikki täällä. Tosiaan voisin tehdä tästä aiheesta vielä toisenkin postauksen kun noita kaipaamisen kohteita tulee koko ajan mieleen enemmän.

Vaikka aina välillä (usein) valitankin koti-ikävää ja haaveilen asioista Suomessa on mulla kuitenkin kaikki asiat hyvin täällä ja olen onnellinen, vielä onnellisempi sitten kun löydän sen työpaikan. On maailman paras poikaystävä jolla super ihanat vanhemmat ja veljet. On kavereita (ei kuitenkaan sitä todella läheistä kaveria jolle voi kertoa kaiken joita löytyy Suomesta siskon lisäksi 3 kappaletta ja jokaista on mieletön ikävä) ja paljon kivaa ohjelmaa ainakin viikonlopuiksi. Sitten kun se työpaikka ja asunto löytyy ja elämä normalisoituu ovat asiat vieläkin paremmin. Tekemisen puute päivisin on ehkä suurin syy miksi koti-ikävä vaivaa... on liikaa aikaa ajatella asioita ja mietiskellä kaikkea mitä on ikävä Suomesta.

Täytyykin varmaan seuraavaksi tehdä postaus siitä mitä kaikkea rakastan Australiassa ja miksi täällä on hyvä olla ja samoin ehkäpä postaus asioista joita ei ole ikävä Suomesta. Näitä odotellessa....


Frangipani.... ei nyt liity aiheeseen millään, mutta oli niin nätti ni laitanpa sen silti tänne.

6 comments

  1. Moi Anna, satuin loytamaan sun blogin Blogilistalta, kun etsiskelin Australia-aiheisia blogeja :D Taman postauksen aiheet kuulostavat kylla niin tutuilta, varsinkin tuo hanojen kanssa saataminen sai mut nauramaan :D

    ReplyDelete
  2. Kiva kun löysit tänne. Joo ne hanat saa mut välillä epätoivon partaalle, varsinkin jos on kiire :) nähdään taas joku päivä vaikka kahvin merkeissä.

    ReplyDelete
  3. Moi Anna,

    Olipa hauska lukea blogiasi. Talvinen Turku-kuva oli tosi ihana!

    Olen itsekin asunut eri maissa ja huomannut saman kuin sinäkin. Sitä huomaa kaipaavansa asioita, joiden olemassaoloa ei ole aiemmin oikeastaan edes huomannutkaan (hanat LOL).

    Olemme juuri avanneet www.fromFinland.fi -nimisen verkkokaupan, jonka tavoitteena on auttaa ulkosuomalaisia koti-ikävässä ja suomalaisten tuotteiden suosimisessa itselle tai lahjaksi.

    Jos sinulla vain on aikaa, olisi kiva saada palautetta valikoimasta. Kauppa on ollut auki vasta 2 viikkoa ja olemme saaneet sekä innostunutta palautetta että paljon hyviä ideoita tuotteista, joita sieltä vielä puuttuu.

    Onko jotain sellaista, mitä sinä sinne maapallon toiselle puolelle kaipailisit? Paitsi lonkeroa, mitä emme pysty toimittamaan...;)

    Suomi-terkuin,
    anu

    ReplyDelete
  4. Moi Anu ja kiitos kommentista!
    Kävin tsekkaamassa verkkokaupan ja kivalta vaikutti. Yritin jopa tilakin jotain mutta jostain syystä en saanut luoduksi käyttäjätiliä??? ei kuulemman ollut voimassaoleva syntymäaika tai jotain. Täytyy käydä kokeilemassa uudelleen.
    Valikoima vaikutti hyvältä ja paljonkin tilattavaa löytyin. Ehkä yksi tuote jota kaipaisin valikoimiin on dippi-jauhepussit.

    ReplyDelete
  5. Hei Asku,

    löysin blogisi kun googlailin Australiaan muuttoa käsitteleviä blogeja. Itse olin vuoden verran yliopiston vaihdossa Melbournessa ja nyt kun valmistuminen lopulta lähestyy tekisi mieli palata Ausseihin vaikkapa muutamaksi vuodeksi. Viisumia varten pisteitä täällä laskeskellaan... :)

    Noista karjalanpiirakoiden kaipuusta tuli mieleeni, että me teimme Ausseissa olo aikanamme useinkin itse karjalanpiirakoita. Suomessa en ikinä tee niitä itse, mutta siellä leivottiin aika useinkin. Puuroriisin voi melko hyvin korvata sushi-riisillä ja löysimme ruisjauhoja kauppojen healt food-osastoilta. Ja piirakoista tuli kuin tulikin joka kerta vaan parempia! Suosittelen koti-ikävään! Ja Melbournessa oli Lygon streetillä karkkikauppa joka myy Pandan lakuja. Se oli mahtava löytö silloin! Ja Ikean ruokaosastolta haettiin välillä suolaisia kalakarkkeja, näkkäriä ja Maraboun suklaata.

    Terveisin,
    Nelli

    ReplyDelete
  6. Moi Nelli,

    Kiitos kommentista!
    Olen itseasiassa miettinyt tota karjalanpiirakoiden tekoa täällä ja täytyy varmaan joku kerta kokeilla. Jos vaikka jouluksi sais sitten karjalanpiirakoita. Aah, Pandan lakut on kyllä hyviä, täytyy tutkailla jos niitä vaikka löytyis täältä Brisbanestakin. Mut täytyy muistaa toi karkkikauppa vinkki jos pääsen käymään Melbournessa joskus.
    Viime viikon Sydneyn reissulla löysin sieltä Sugar Fix nimisestä karkkikaupasta Fazerin sinistä, geishaa, marianneja, turkinpippureita ja fazerin salmiakki mixin. Oli vähän pakko täydentää varastoja ;)

    Tsemppiä viisumin hakuun!

    ReplyDelete

© Living in Down Under
Maira Gall