Tuesday 26 April 2011

Pääsiäismunien metsästystä + ANZAC-päivä

Nyt ois sitten pitkä pääsiäisviikonloppu melkein ohi ja paluu arkeen koittaa huomenna. Mun kohdalla tää tarkottaa lähinnä sitä, että lopetan suklaan mässyttämisen ja jatkan taas kuntoilua (tai siis ainakin sitä kuntoilun jatkamista, siitä suklaan syömisen lopettamisesta en menis niinkään takuuseen). Niin ja tietenkin sitä hitsin työpaikan metsästämistä. En tajua miten meinasin unohtaa ton työpaikan etsimisen?! ;)

Viikoloppu suju täällä oikein mukavasti ja ilmat oli hyvät eli taas kerran siihen sääennustukseen ei kannattanut luottaa sillä sitä luvattua mysrkyä ei onneksi tullut. Tänään se jo lauantaina alkavaksi luvattu sade sitten vihdoinkin alkoi ja vettä on tullut ihan kiitettävästi koko päivän. Onneksi ei tartte tänään lähteä minnekään.

Sunnuntai vietettiin perheen kesken täällä meillä (siis Craigin vanhemmilla jossa siis asutaan tällä hetkellä ja niin kauan kunnes saan sen työpaikan ja muutetaan omaan kämppään). Craigin veli plus vaimo ja koira ajoivat toiselta puolelta Brisbanea tänne lounaalle ja samoin toinen veli partnerinsa kanssa oli mukana juhlimassa.

Suomeen verrattuna pääsiäisen juhlinta oli aika samanlaista, toki erojakin löytyy. Täällä ei esimerkiksi ole tapana syödä lainkaan lihaa pitkäperjantaina mikä taitaa olla katolilainen tapa. Täällä ei myöskään kasvateta rairuohoa tai yleensäkään koristella kotia pääsiäistä varten niin paljon kuin Suomessa eikä mämmistä ole, onneksi, tietoakaan!! Suklaamunia (ja pupuja yms) syödään sitten senkin edestä. Kaupat on ollu täynnä erilaisia pääsiäsmunia jo maaliskuun alusta alkaen ja siis niitä vaihtoehtoja on valehtelematta satoja. Ihan liikaa vaikka suklaata rakastankin mutta täällä tulee se valinnan vaikeus ja siksi olenkin päätynyt ostamaan lähinnä niitä perinteisiä kindereitä.





pääsiäiskakku.... nam nam

Suklaata on siis tullut ahdettua tasaiseen tahtiin viime päivien aikana ja edelleen on kaapit täynnä suklaamunia ja taitaa sieltä löytyä myös pari sellasta jättikokosta suklaapupuakin. Eli siis suklaan mässyttäminen jatkuu ainakin vielä tän viikon.
Niitä suklaa munia on myös etsitty porukalla perinteisen easter egg huntin muodossa. Lapsillehan tuo suklaamunien metsästys on lähinnä tarkoitettu mutta meillä ainakin kaikki 8 aikuista jouksenteli ihan innoissaan ympäri taloa ja takapihaa munia etsimässä. :) Hauskaa oli se täytyy myöntää vaikka alkuun vähän koko juttua epäilinkin.

Loppupäivä/ilta menikin sitten sitä suklaata (ja lounasta ja erittäin hyvää pääsiäiskakkua) sulatellessa sohvalla maaten viinilasi kädessä. Oikein onnistunut pääsiäis sunnuntai! :D

Maanantaina oli sitten Anzac päivä joka on siis Australian ja Uuden-Seelannin joukkojen juhlapäivä. ( ANZAC lyhenee sanoista Australian and New Zealand Army Corps).  Sitä vietetään I maailmansotaan liittyneen Gallipolin maihinnousun vuosipäivänä. Tuossa maihinnousussa sai surmansa suunnilleen 9000 australialaista sotilasta. Anzac päivä on siis sodissa menehtyneiden muistopäivä ja sota veteraanien juhlapäivä ja yksi tärkeimmistä kansallisista juhlapäivistä Australiassa.



Kello soi aamulla 04.30 ja hetki meni ennen kuin tajusi, että miksi hitossa se soi niin hitsin aikasin. viideltä lähdettiin ajamaan läheiselle hautausmaalle jossa alkoi Dawn Service 05.30. Tunnelma oli aika hieno kun paikalla oli muutama sata ihmistä kynttilät kädessä ja kun tilaisuus oli lopuillaan alkoi aamu sarastamaan ja linnut laulamaan. Näitä Dawn Servicejä järjestettiin useita eri paikoissa (eri seurakunnissa) ympäri Brisbanea. Keskustassa olisi ollut iso tapahtuma Anzac-muistomerkin juurella, mutta ei viitsitty lähteä sinne tungokseen.
Dawn Servicen jälkeen mentiin läheiselle RSL-klubille jossa oli tarjolla aamupalaa ennen Anzac Day marssia. Näitä marssejakin järjesttiin Brisbanessa useita ja se isoin olisi ollut siellä keskutassa jonne ei jaksettu lähteä vaan tyydyttiin pienempi muotoiseen tapahtumaan joka järjestettiin lähellä meitä. Craigin isä on Vietnamin sodan veteraani ja oli siis mukana marssimassa.








Tuo paikallinen marssi oli ihan hieno kokemus eli keskustan iso marssi ja Dawn Service Anzac muistomerkin luona pitää käydä joku kerta kokemassa. Suunniteltiin myös, että ensi vuonna voisi lähteä Canberraan Anzac päiväksi.
Monille Australialaisille on tärkeää päästä edes kerran paikan päälle Turkkiin Gallipoliin viettämään Anzac päivää eli ehkä päädymme myös sinne joku vuosi. 4 vuoden päästä tulee maihinnoususta kuluneeksi tasan 100 vuotta jolloin olisi tietenkin hienoa päästä paikan päälle, mutta taitaa olla myös aika kallista ja ehkä liian täyttä jos esim. tänä vuonna Gallipolissa oli noin 6000 ihmistä niin kuvitella saattaa miten moni haluaa päästä sinne juhlavuotena.



ANZAC-muistomerkki Brisbanen keskustassa


Toivottavasti kaikilla oli mukava ja rentouttava Pääsiäinen! Ensi viikolla saattekin sitten juhlia vappua siellä koti Suomessa. Täällä taitaa tuo vapun juhlinta jäädä valitettavasti väliiin. No ehkäpä sitten ensi vuonna saa taas laittaa yo-lakin päähän ja serpentiinit kaulaan! Nyt taidan taas vaihteeksi syödä vähän lisää suklaata...eihän sitä raaski jättää kaappiinkaan homehtumaan :)

No comments

Post a Comment

© Living in Down Under
Maira Gall