Sunday 15 May 2011

Viisumeista...

No ei sitten menny Euroviisut ihan niinkuin piti. Omat suosikit Unkari, Viro ja Tanska ei pärjänneet ja loput suosikit Turkki ja Burlgaria ei päässy ees finaaliin. Suomen sijoituskaan ei ollu niin hyvä kun uskoin. No vielä ois jääkiekko jäljellä ja siinä sitten toivottavasti Suomi voittaa.

Ajattelin nyt tähän väliin kirjoittaa postauksen eri tavoista päästä Australiaan jos jotakuta sattuu kiinnostamaan tänne tuleminen joko ihan vaan perus turistina tai sitten pidemmäksi aikaa asustelemaan. Itsellä on siis omakohtaista kokemusta neljästä eri viisumista ja niiden hakemisesta-
Tän tarkoituksena ei ole olla mikään virallinen opas enkä tosiaankaan ole töissä Australian maahanmuuttovirastossa enkä tiedä kaikkea Australian viisumiasioista.Tietyt pääsäännöt ovat tietenkin aina voimassa mutta viisumihakemukset ovat myös tapauskohtaisia jne mutta jos viisumin hakeminen tänne on ajankohtaista kannattaa etsiä sitä ihan virallista tietoa Australian maahanmuuttoviranomaisten sivuilta jotka löytyvät osoitteesta: http://www.immi.gov.au/




Australiaanhan tarvitsee siis aina viisumin vaikka tarkoituksena olisikin tulla tänne vain parin viikon lomalle. Turistiviisumi on siis oltava myös lomamatkoilla. Sen saa helpoiten matkaa varatessa matkatoimistosta tai itsekin en voi hankkia netistä http://www.immi.gov.au/ . Yleisin turistiviisumi on voimassa 3kk mutta sen voi saada myös 6 tai 12 kuukaudeksi, näissä tapauksissa voi joutua antamaan lisäinfoa  siitä miksi haluaa olla maassa näin kauan. Turistiviisumilla ei saa tehdä töitä Australiassa.

Se normi 3kk turistiviisumi maksaa muistaakseni noin 20 euroa ja noi kauemmin voimassa olevat sitten vähän enemmän. Maksoin tosta 6kk turistiviisumista jotain 150€ paikkeilla.

18-30 vuotiaille se ehkä helpoin tapa päästä Ausseihin on Working holiday viisumi jonka saaminen on suht helppoa suomalaisille jos vain on taustat kunnossa eli ei rikosrekisteriä yms. Aikaisemmin mainitussa nettiosoitteessa voi tehdä hakemuksen. Itse hain kyseisen viisumin Englannissa asuessani ja siellä sekin hoituin matkatoimiston kautta. En osaa varmuudella sanoa onnistuuko tämä Suomessa. Viisumihakemuksessa kysellään muutamia yleisiä kysymyksiä liittyen rikosrekisteriin, velkoihin sekä terveydentilaan ja sitä milllin aikoo Australiaan tulla ja millaista työtä täällä hakea.
WH viisumi maksaa tämänhetkisen tiedon mukaan n. 175€ ja viisumi myönnetään lähes samantien jos ei ole mitään ongelmia.
WH viisumi on voimassa 12kk ja sillä saa tehdä töitä täällä (max 6kk samalle työnantajalle) ja opiskella (max 4kk). WH viisumiin voi saada toisen lisävuoden jos täyttää tietyt ehdot eli on tehnyt Australiassa ollessaan tietynlaista työtä ns. specified work vähintään 3kk esim. farmilla hedelmien/vihannesten poimintaa, kalastusta, eläintenhoitoa, kaivostyötä tai esim vapaaehtoistyötä Australian katastrofialueilla. Lisätietoa hyväksyttävistä töistä löytyy täältä: http://www.immi.gov.au/visitors/working-holiday/417/specified-work.htm




Jos opiskeleminen kiinnostaa ja on varaa maksaa Australian kalliit lukukausimaksut on opiskelijaviisumi myös yksi vaihtoehto päästä Australiaan asumaan. Tietenkin on myös mahdollista päästä vaihtoon tänne vaikka yhdeksi lukuvuodeksi joilloin voi olla halvempaa... en osaa sanoa tästä sen enempää koska ei ole tästä omaa kokemusta. Itse opiskelin yhden lukukauden täällä, siis kurssi/tutkinto jonka tein kesti suorittaa vain sen aikaa ja maksoin siitä itseni kipeäksi.
Opiskelija viisumin saaminen edellyttää että on hyväksytty opiskelijaksi Australialaiseen yliopistoon ja myös lääkärintarkastusta (keuhkoröntgen yms). Hintaa tuolle viisumille tulee AUD plus lääkärikulut. Oma opiskelukokemus Australialaisesta yliopistosta oli erittäin myönteinen, opettajat mukavia ja kannustavia ja itse opiskelu mielenkiintoista.

Sitten siihen pysyvämpään vaihtoehtoon eli avopuoliso viisumiin. Tuo viisuminhan mulla on tällä hetkellä ja sitä päätettiin poikaystävän kanssa hakea viime vuonna kun kävi selväksi, että ollaan muuttamassa Australiaan.
De-facto viisumi on tarkoitettu sellaisille henkilöille joilla on Australialainen poika/tyttöystävä (joko siis syntyjään Australian tai Uuden-Seelannin kansalainen tai Australian permanent resident).





De-facto viisumin hinta riippuu siitä haetaanko sitä Australiassa vai Australian ulkopuolella, ensimmäinen vaihtoehto maksaa 2575AUD ja jälkimmäinen 1735AUD. Lisäksi tuohon tulee päälle lääkärimaksut (eri verikokeet, keuhkoröntgen yms), rikosrekisteriotteet kaikista maista joissa hakija on asunut 12+ kk. Eli hintaa tuolle viisumille tulee aika reippaasti.
Pääsääntönä de-facto viisumin saamiselle on se, että avosuhde on todistetusti kestänyt vähintään 12kk eli siis on asuttu yhdessä tuo 12kk. Toki tässäkin on tulkinnan varaa mutta kannattaa varautua siihen, että Immistä tullaan kyselemään suhteen aitoudesta todisteita varsinkin jos tuo 12kk yhdessä asumista ei täyty. Meidän hakemuksessa oli liitteenä mm. kummankin kertomus suhteestamme (eli siitä miten tapasimme. miten kauan olemme olleet yhdessä ,missä asuneet ja mikä on suhteen tulevaisuus), valokuvia, lentolippuja, laivalippuja ja kopioita hotellivarauksista, kopio yhteisen asuntomme vuokrasopimuksesta, sekä pari kaverin kirjoittamaa todistusta suhteemme aitoudesta. Meillä oli virallisia todisteita 10kuukauden yhdessä asumisesta ja sitten hyvin kattavat selitykset ajoista jolloin asuimme erillämme eri maissa ja siitä miten pidimme yhteyttä ja suhdetta yllä noina aikoina.

Hakemuksen käsittely kesti aika tarkkaan 4kk ja meille ei tullut pyyntöä lisäselvityksistä emmekä myöskään joutuneet haastatteluun. Kannattaa siis käyttää aikaa sen varmistamiseen, että hakemus on kunnossa ja kaikki tarvittavat liitteet mukana. Jos hakemus hylätään rahoja ei saa takaisin. Valitusoikeus tietenkin on mutta se päätöksestä valittaminenkin sitten maksaa. Lisätietoa de-facto viisumista ja sen hakemisesta saa täältä: http://www.immi.gov.au/migrants/family/visa-options.htm

Suomessahan ei ole Australian konsulaattia tms. eli suomalaisten viisumihakemukset käsitellään Berliinissä. Käsittelyajaksi immistä ilmoitetaan matalan riskin maista tuleville hakijoille n. 5kk
ja korkean riskin maista tuleville hakijoille 10kk. Suomihan siis tietenkin kuuluu noihin matalan riskin maihin.

Tällä kertaa tulin siis Australiaan turistiviisumilla koska en halunnut odottaa Suomessa de-facto viisumin saamista, varsinkin kun Craig oli jo siinä vaiheessa ollut takaisin Australiassa melkein 4kk. Kysyin Immistä lupaa Australiaan matkustamiseen ja kun lupa tuli hain netistä 6kk turisti viisumia joka myönnettiin ilman lisäkyselyjä parissa tunnissa. Päädyin 6kk viisumiin siksi, että halusin varmistaa de-facto viisumin saamisen Australiassa ollessani ettei minun tarvitsisi lähteä takaisin Suomeen välillä. Pysyvä siis avopuolisoviisumi myönnettiin tammikuun lopulla ja minun piti poistua maasta jotta se tulisi voimaan. Teimme siis pikavisiitin Uuteen-Seelantiin. Nyt on siis viisumi ja työlupa ilman mitään rajoituksia. De-facto viisumi on ensimmäiset 2 vuotta ns. provisional ja sen jälkeen tarkastetaan onko suhde vielä voimassa ja jos kaikki ok saa permanent residencyn.

Näiden viisumien lisäksi löytyy muitakin joista itselläni ei ole henkilökohtaista kokemusta. Näitä ovat mm.



Keinoja päästä Australiaan siis löytyy useita ja suosittelen erittäin lämpimästi kaikkia tänne tulemaan jos vain on mahdollisuus, vaikka sitten vain turistina. On tää vaan niin mahtava maa ettei sitä edes tajua ennen kuin on täällä!Kysymyksiä saa esittää ja yritän niihin parhaani mukaan vastata tai jos en osaa vastata niin ainakin neuvoa mistä sen vastauksen voisi saada.

Nyt nukkumaan, että jaksan nousta siinä puoli viisi aamulla Suomen peliä katsomaan!

4 comments

  1. pakko kysyä onnistuuko turistiviisumin vaihto ausseissa minkäänlaiseen työviisumiin? Hienoja kuvia sulla ja selkeästi kirjoitettu :)

    ReplyDelete
  2. nyt en kyllä valitettavasti osaa antaa tähän kysymykseen mitää 100% varmaa vastausta. Mun käsittääkseni työviisumeita haettaessa täytyy olla Australian ulkopuolella ja en ole ollenkaan varma saako turistiviisumilla maassa olessa hakea jotain muuta viisumia. Turistiviisumiin pidennystä voi hakea...
    Parasta olis varmaankin ottaa yhteyttä immiin (www.immi.gov.au) ja kysellä sieltä niin saa ainakin luotettavaa tietoa ja ei joudu vaikeuksiin.

    ReplyDelete
  3. Miten tuon WH viisumin hakeminen tuolta berliinistä tarviiko luottokorttia kun ei löydy ja porukat ei oo innostunu maksamaan. Rahaa iteltäni kyllä löytys lähtemiseen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ainakin ennen on tarvinnut luottokortin viisumin maksamiseen netin kautta siis juurikin siellä Immin sivuilla. Jos ei löydy luottokorttia niin käsittääkseni ainakin Kilroyn kautta voi hankkia ton Working Holiday viisumin eli sillon ei luottokorttia tarvita ja viisumi hoituu samalla kun käy varaamassa lennot :)

      Delete

© Living in Down Under
Maira Gall