Sunday 10 July 2011

State of Origin

Rugby on sama ausseille ku jääkiekko suomalaisille ja australialaiset rugby fanit yhtä fanaattisia kuin suomalaiset lätkäfanit. Ehkäpä jopa vieläkin fanaattisempia. Sen sain todeta keskiviikkona kun olimme katsomassa kyseisen lajin peliä.

Rugbya eli footballia eli tuttavallisemmin footyä tulee täällä telkkarista ihan kyllästymiseen asti ja se onkin kriketin ohella SE laji jota suurin osa ausseista tuntuu seuraavan. Siitä ei ole vain yhtä versiota vaan peräti 3. Kaikkissa on yhtäläsyyksiä eli se pallo on saman mallinen (kuulemma eri kokoinen eri lajeissa) mutta säännöt ovat erit ja koska en oikeastaan tiedä mitään niistä säännöistä niin en edes yritä niitä tässä sen enempää selittää. Jos kiinnostaa niin linkeistä pääsee lukemaan lisää jokaisesta lajista joita ovat siis AFL eli Australia Football League,  Rugby Union ja Rugby league eli NRL joka on, ainakin omassa kaveripiirissä se seuratuin laji. Brisbanen joukkue The Broncos pärjää hyvin ja taitaa jopa johtaa sarjaa? Hah eipäs johdakaan vaan on neljäntenä.

Sanasta rugby on ennen Australiaan muuttoa tullut mieleen lähinnä isokokoiset ja mutaiset miehet jotka taklaa toisiaan ja juokseen se sellainen amerikkalainen jalkapallo kainalossa. Mielikuva on muuttunut mutta en edelleenkään voi sanoa täysin kyseistä lajia tajuavan.

 Pelejä on tullut muutamaan kertaa seurattua telkkarista kun on ollut pakko eli kun muut ovat halunneet katsoa. Olen jopa oppinut ymmärtämään lajista jotain mutta silti joudun välillä esittämään muiden mielestä ehkä typeriä (ja ärsyttäviä?) kysymyksiä... no mutta pikkuhiljaa sitä oppii. Ehkäpä vuoden päästä olen jo ihan ammattilainen ja kommentoin peliä ja haukun tuomareiden päätöksiä asiantuntevasti, samaan tapaan kuin jääkiekkopelien aikana. :)

QLD joukkue saapumassa stadionille

NRL liittyvä vuoden tärkein tapahtuma ainakin siis Itä-rannikolla on State of Origin jossa Queenlandin ja New South Walesin osavaltioiden joukkueet ottavat mittaa toisistaan kolmen ottelun verran. Voittaja on tietenkin se kumpi voittaa useamman pelin. State of Origin on se vuoden odotetuin tapahtuma, ehkä verrattavissa Jääkiekon MM-kisoihin ja kummankin joukkueen kannattajat ottavat oman joukkueensa kannatamisen erittäin tosissaan.

Tänä vuonna saimme hankittua liput Brisbanessa pelattuun viimeiseen ja ratkaisevaan otteluun (tilanne oli siis 1-1 ennen viimeistä peliä). Itseäni se pelin lopputulos ei hirveästi liikuttanut, odotin lähinnä sitä tunnelmaan Suncorp Stadiumilla. Ja sitähän riitti. Katsojia oli lähes 53 000 eli jo siinä riitti ihmettelemistä Turkuhallin katsojalukuihin tottuneelle. Bluesien (NWS) ja Maroonsien (QLD) kannattajat huutelivat herjoja toisilleen ja välillä kävi sääliksi niitä harvoja siniseen paitaan pukeutuneita katsojia kaikkien QLD kannattajien joukussa. Toinen puoliskoni oli yksi näistä, sillä Sydneyssä syntyneenä ja lapsuutensa viettäneenä Craig tietenkin kannattaa NSW. Joukkueen sininen paita oli tietenkin päällä ja välillä tuli muilta katsojilta aika rankkaakin kommenttia sen johdosta. Kun QLD johti jo aika reippaasti tarjosi eräs vieressä istuva omaa varapaitaansa Craigille jottei hänen tarvitsisi hävetä sininen paita päällä :)


Taklaus NSW-tapaan
Ottelu oli mielenkiintoinen vaikka välillä kaipasinkin telkkarin kommetaatiota jotta olisin pysynyt paremmin kärryillä ja tunnelma aivan sanoin kuvaamaton joka kerran kun QLD teki maalin tai miksi niitä nyt sitten kutsutaankin.


Ottelun alussa kun koko yli 53000 päinen yleisö lauloi yhdessä Australian kansallislaulun oli jotenkin epätodellinen olo ja meni kylmät väreet pitkin selkää. Upea kokemus siis kaikinpuolin ja voi olla että mut saa houkuteltua mukaan toisenkin kerran.



Ai niin ja Craigin harmiksi QLD voitti (jo 6. kerran peräkkäin)!! Ehkäpä ensi vuonna on sitten Bluesien vuoro.

Viime keskiviikon State of Originin ja kiireisten työpäivien lisäksi viime viikkoon mahtui myös 3,5 lounas työporukan kanssa (firman piikkiin tietenkin) perjantaina yhdessä jokirannan ihanista ravintoloista sekä elokuvailta ja sitä edeltävät cocktailit South Bankillä. Kävimme katsomassa Bridesmaids joka oli tosi hauska leffa, Suosittelen!! Leffan jälkeen kävelimme takaisin keskustaan kahville ja koska kamera sattui olemaan mukana nappasin pari kuvaa Brisbanen yöstä. Hyviä niistä ei tullut eli odotan jo malttamattoman järjestelmä kameran ostamista. Olen siis päättänyt hankkia sellaisen itselleni 30v lahjaksi eli ei enää kauaa (apua!! vanhenemispäivä lähestyy kovaa vauhtia) tarvitse odottaa. Valokuvaus kurssejakin olen katsellut eli jos joku sopiva(n hintainen) löytyy niin sellaisellekin olisi tarkoitus lähteä jotta saa kaiken irti uudesta kamerasta.





No comments

Post a Comment

© Living in Down Under
Maira Gall